antara video nyanyian dan tarian saya. :)

Loading...

blogger chat room


Wednesday, March 21, 2012

tips menyanyi dengan baik.

ok hari ini aku just nak share tips menyanyi walaupon nyanyian x sebagus mana, maybe ni antare tips2 yang berkesan... law tak berkesan g minum air clorok! eceh gurau jek hehehe mari la kite sesama belaja yer cara nak mnyanyi dengan baik apa yang aku belajar aku akan update kat blog aku lain kali so korang pon boleh blaja sekali, ok ni antara tips2 nyer:-



1.banyakkan minum air , tapi bukan alkohol atau kafein!
pita suara kita akan bergetar dengan sangat cepat, banyak minum air boleh membuat kan pita suara kita akan sentiasa basah dan lembab. ermm bukan  minuman jek boleh tapi makanan yang mempunyai kadar air yang tinggi pon baik gak, macam epal , pir, semangka , melon, anggur dan sebagainyer. kelaaaaaas! pas ni gak nyer mesti sume nak makan buah2 ni kan? hahaha credit tuk penggemar buah lerrr. 

2.banyak2kan berehat (diam)
mmg la tak dinafikan kite selalu bercakap bukan bemksud soh tak becakap satu hari! nnt org kata apa pulak kennn. hahaha mksod nyer macam cikgu atau penceramah lah diorg kan selalu membebel2 kan haaa bagi yang nak sgt jge suare tuh cube kurang2kan skit becakap daripada hari2 biase. pas ni aku kne fake la hahaha diam cm baik jek hahaha

3.say no to ROKOK
okeh bagi yang merokok cube la kurang kan atau tinggalkan tros nak glamz kan? nak sore meletopkan? leave it or take it? cehhh hahaha ni terpulang la pd individu kan. sebab dengar cite rokok ni boleh meningkatkan risiko kanser organ penafasan. tak kira la samaade merokok atau mehirup asap rokok!
ermmm aku dgr ade jek artis hisap rokok kanz? ok la pulak? hehe yang fenting aku x hisap rokok!

4.gunakan suara sebaik mungkin
gunakan suara dengan sebaik mungkin, jangan lah selalu menjerit atau cakap sekuat2 tidak tanpa sebab ini boleh menyebabkan suara kite serak, law suara kite serak mksod nyer pita suara kite mengalami iritasi.this for mak hayam yang suke menjerit2 tuh hahaha ! jangan jerit2 yaaaww.

5.sasiah semasa karaoke
korang mesti selalu karok jamban kan? penipula sapa yang minat nyanyi x penah pg! ok now nak cakap kalau kite nyanyi apa2 lagu yang mempunyai nada tinggi cube rilex kan leher dan kerongkong! jangan la kite push sgt smpai tegang sgt otot2 leher kite . nnt boleh turunnyer jangkauan suara kite. cepat penat./pancit. nnt kuar la sore yang tak ptot bak kata org suara hayam@itik! hahaha

6.cube sedapkan suara semasa bercakap
ok bab ni aku tak sure napa sbb maybe untuk melatih suara kita sedap apabila menyanyi dan bercakap. sedangkan penyanyi yang baik pon mengalami luka saat bercakap. jadi perhatikan atau jaga nada semasa bercakap jangan terlalu kuat dan lantang selalu.

7.jangan batok selalu even tak batok pon sebenarnyer.
haaa korg pas ni jangan nak batok nengade ok! hahaha batok kuat2 atau selalu batok sebenarnyer boleh merosak kan pita suara.batok boleh lukakan otot that why suara kite senang serak. batok ala kadar jek la k? jangan kuat2 sgt2 ! tak pon cepat2 telan ubat biar tak batok lagi!

8.sakit banyakkan diam!
kalau demam atau mmg tgh sakit batok2 cube banyak kan diam and berehat! sbb mse ni la suara kita cepat serak takot law kite bercakap banyak cm selalu kite sehat nnt boleh lukakan otot tekak kite!
tak snggup u olzs!


9.pakai pembesar suara biler becakap gan ramai orang.
pakai la microfon atau pembesar suara law nak cakap pan public yang ramai lg2 law bising tmpat tuh kanz? ini mengelak kan suara kite mengalami ketegangan otot yang berlebihan. 

10.lembabkan udara rumah dan ruang kerjaa u olzs!











4 comments:

  1. awie tak yah nak awesome sgt aja la aku biar byk follower cm kaw! hehee aku malas nak blogwalking la hehehe

    ReplyDelete
  2. Nak Tanya,member selalu cakap kalu saya menyayi bunyi mcm membaca,so mcm mana nak atasi masalah ini...

    ReplyDelete